user_mobilelogo

Příběh rodinného Vinařství Braunovi ® se začíná rodit před více než 70lety. Právě v průběhu dnes už minulého století totiž dědeček Emil Braun přichází osídlovat České pohraničí po II. světové válce z Rousínova. Společně s domem získal sklep s dochovanými letopočty 1872 a 1880. Ten později přenechává do užívání rodičům současných majitelů.

Sourozencům Radimovi a Karlu Braunových se daří sedm metrů hluboký a 300 metrů dlouhý sklep odkoupit od Pozemkového fondu do osobního vlastnictví kolem roku 2002. Mladší z bratrů Radim začíná své první víno vyrábět roku 1998. „Na tu dobu moc rád vzpomínám, protože víno jsem tehdy měl prakticky jen pro svoji potřebu a přátele. Produkce se začala navyšovat až posléze, kdy stoupala po našich vínech poptávka“, vrací se o téměř dvě desítky let do minulosti vinař Radim Braun. Se stoupající produkcí vína prochází prakticky generální a přitom citlivě vedenou rekonstrukcí také samotný sklep. „Podařilo se nám v něm zavést elektřinu i vodu a na místo již nevyhovující původní zastaralé lisovny jsme postavili úplně novou“, vzpomíná na první roky stavebních úprav spolumajitel sklepa Radim Braun.

Na přelomu nového tisíciletí poznává Radim Braun i svou životní partnerku Evu, se kterou ve výrobě vína pokračuje do současnosti. Zájem o víno ze strany klientů ale dál neustále nabírá vzestupnou tendenci. Právě proto se Eva Braunová v roce 2013 stává ústřední postavou celého rodinného vinařství a právě v tomto roce na svět poprvé oficiálně přichází vína pod hlavičkou Vinařství Braunovi. „Byla to pro nás tehdy jasná volba a dnešní produkce našeho vinařství se pohybuje okolo 8.000 lahví ročně,“ vypočítává Eva Braunová. Vinaři ze Šatova se ale dívají i směrem do budoucna a nevylučují navýšení produkce. „Chtěli bychom nakoupit například další dřevěné sudy, které jsou přínosné pro zrání vína,“ nastiňuje Eva Braunová. Specifikem ve vinařství rodiny Braunových je fakt, že rok co rok vyrábí pouze jednu odrůdu červeného vína. Nechávají ho totiž minimálně rok a půl zrát v dřevěném sudu, aby se zakulatila a tělo získalo tu správnou chuť.

Braunovi ale kromě tradičních odrůd bílých vín (Veltlínské zelené, Rulandské bílé, Ryzlink rýnský, Ryzlink vlašský,  Sauvignon, Müller Thurgau, Muškát moravský, Tramín červený, Chardonnay, Rulandské šedé,…) vyrábí i  méně obvyklá bílá vína. Mezi ně například patří Hibernal, Kerner, Muškat Ottonel, Irsai Oliver. U červených vín vyrábí především odrůdy Rulandské modré, Frankovka nebo Merlot.